Pasen 2021
In de veertigdagentijd, die begint met zondag 21 februari, zijn wij op weg naar Pasen. Deze veertigdagentijd loopt uit op de vieringen rondom Pasen: het hoogtepunt van het kerkelijke jaar! Het lijden, het sterven en de opstanding van Jezus Christus staan centraal in het christelijke geloof. Hoe we het vieren is nog niet duidelijk. Kunnen we weer samenkomen? Het is allemaal onder voorbehoud. Toch kunnen we ons in deze veertigdagentijd richten op Hem.
De weg naar Pasen gaat door lijden en dood heen. Mensen richten voor Jezus een kruis op. Deze mens, die er helemaal voor anderen was, mag niet blijven leven. Zijn optreden is te bedreigend voor de heersende machthebbers. Daarmee is Jezus het zoveelste slachtoffer geworden van menselijk geweld.
Toch is met de kruisdood van Jezus nog iets anders aan de hand. Het gaat niet alleen om een tussen menselijk gebeuren, hier is God zelf erbij betrokken. Wat op Golgotha gebeurt, gaat niet buiten God om.
Want het evangelie zegt, dat wij in Hem niet alleen te maken hebben met een mens als wij, maar ook met de aanwezigheid van God zelf. In Christus heeft God met ons het leven willen delen. De betekenis van het kruis is dat God in het lijden van Christus zelf deel heeft gekregen aan het lijden van de wereld. Het lijden van de wereld raakt God tot in zijn diepste wezen. God is niet een verre en onbewogen God, maar een nabije God, die het lijden van de wereld ervaart als van binnenuit. God neemt het op zich, God draagt het. In het lijden van Christus wordt het lijden van de wereld opgenomen in het eeuwige leven van God zelf.
Daarmee is Jezus voor het christelijke geloof meer dan alleen een toonbeeld van menselijkheid dat navolging verdient. Dat Jezus een mens was die op verrassende wijze zijn tijdgenoten tegemoet trad, willen de meeste mensen graag toegeven. Maar dat het geheim van zijn leven te maken heeft met de weg, die hij ging door lijden en dood heen, is veel moeilijker te begrijpen.
Het kruis van Jezus zegt ons dat wij niet alleen zijn, wanneer wij in ons leven te maken krijgen met moeite en leed, maar dat God ook dan met ons is. Ook in de allerdiepste duisternis zijn wij niet van God verlaten.
Het kruis van Jezus is daarmee geworden tot een teken van hoop. Dat wordt duidelijk met Pasen. Het eindigt niet met de dood van Jezus aan het kruis! Wie Jezus was en wat hij voor mensen betekend heeft, zal sterker zijn dan de dood. Het zal Pasen worden. God, die in het lijden en sterven van Jezus zijn diepste woord gesproken heeft, zal op de paasmorgen zijn hoogste woord spreken.
Door zijn opwekking uit de dood heeft Jezus toegang gekregen tot de hemelse werkelijkheid van God. Zijn opstanding is geen terugkeer naar het oude bestaan, maar een doorbraak naar een nieuw bestaan.
Met Pasen vieren wij dat de dood niet het einde is. Wat wij het einde noemen is het begin van een nieuw leven, een leven met God. Pasen zegt ons dat wij toekomst mogen verwachten, dat God een weg weet door lijden en dood heen naar de opstanding en het leven in Gods eeuwig licht. Zo mogen we gaan naar het licht, een hoopvolle toekomst tegemoet.
Ds. Johan Hoornenborg